Management & Booking

+ 387 (0)62 738 814

Kontakt

SENAD BAŠIĆ

26.08.1962. Trebinje

Nakon završene Prve gimnazije, diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1987. Radi kao profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Gluma.

Dobitnik je nagrade za najboljeg mladog glumca na Festivalu profesionalnih kazališta u Jajcu 1989. i nagrade “Mala liska” koja se dodjeljuje u sklopu Festivala komedije Bosne i Hercegovine “Mostarska liska” 2004. Bio je i nominiran za nagradu Zlatni Leopard (najbolji glumac) na 55. Lokarno Film Festivalu, 2002. Trenutno živi i radi u Sarajevu kao slobodni umjetnik, a u profesionalnoj karijeri ostvario je niz uloga, kako u teatru, tako i na filmu. Starije generacije pamte ga kao Majka Kjajevića u nezaboravnoj i kultnoj predstavi “Audicija” čije se komične scene i danas prepričavaju, dok je mlađoj publici poznatiji po ulozi Faruka Fazlinovića iz humoristične serije “Lud, zbunjen, normalan”.

Od preko 30 igranih filmova koje je snimio izdvajaju se filmovi koji su nagrađivani na svjetskim festivalima: Gori vatra Pjera Žalice (Srebrni leopard u Locarnu), Ljeto u zlatnoj dolini Srđana Vuletića (Grand prix u Rotterdamu), Savršen krug Ademira Kenovića (Specijalna nagrada žirija u na Paris film festivalu).

Značajnije teatarske uloge:

Audicija
Biće, biće
Umri muški
Derviš i smrt
Hamlet
Sjajni momci
Buba u uhu

Značajnije filmske uloge:

Lud, zbunjen, normalan
Nafaka
Warchild
Kod amidže Idriza
Ljeto u zlatnoj dolini
Gori vatra
Jours tranquilles à Sarajevo
Oltre il confine
Promenade inopinée, La
Savršeni krug
Welcome to Sarajevo
Territorio Comanche
Neočekivana šetnja
Praznik u Sarajevu
Aleksa Šantić, TV-serija
Hajde da se volimo 2
Azra
Posljednji skretničar uzanog kolosjeka
I to će proći