Management & Booking

+ 387 (0)62 738 814

Kontakt

POVRATAK LEGENDI

7. Maj. 2017.

Kultna predstava, poznata pod nazivom “Audicija”, koja je izvedena preko 3.000 puta i koju je gledalo  više od dva i po miliona gledalaca na jesen će ponovo biti igrana. Sedam glumaca koji igraju devet likova počet će turneju iz Sarajeva, grada u kojem je sve počelo.

Svi glumci koje smo gledali prije više od trideset godina glumit će i sada – Admir Glamočak, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Mladen Nelević, Jasmin Geljo i Željko Ninčić.

Ova kultna predstava nastala je u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Do danas je ostala zabilježena kao najuspješnija oredstava svih vremena, koji niko nije nadmašio. Osamdesetih godina “Audicija” je dostigla ogromnu popularnost, a 1986. menadžer Raka Đokić organizirao je veliku jugoslovensku turneju koju je ispratilo preko dva i po miliona gledalaca.

“Audicija” je izvedena više stotina puta, a ostaje zabilježeno da su u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bili dugi nekoliko stotina metara. Predstava “Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posjećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu jugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindakata gdje se svaki put tražila karta više.

Povodom 25. godišnjice nastanka “Audicije” u Sarajevu su se u decembru 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na ”Obali”. Zabilježeno je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala preko 15.000 rezervacija za ovu predstavu dok ”Obala” ima samo 150 mjesta.

33 godine poslije nastanka predstave, na inicijativu producenta Adnana Mundžića, originalna postava “Audicije” se ponovo okupila, te će u organizaciji “Stage Production” održati veliku svjetsku turneju kojom će biti obuhvaćene sve republike bivše Jugoslavije, te Europa, Kanada, SAD i Australija.