Management & Booking

+ 387 (0)62 738 814

Kontakt

JASMIN GELJO

18.09.1959. Sarajevo

Diplomirao je glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Sa samo jedanaest godina, dobio je ulogu za svoj prvi film Dječak s violinom. Nakon završetka srednje škole, studirao dramu na Sveučilištu u Sarajevu Akademiji dramske umjetnosti, gdje su ga podučavali profesor Boro Stjepanović i Emir Kusturica.

Već na drugoj godini četverogodišnjeg akademskog programa, počeo je ostvarivati glavne uloge u filmu, televiziji i kazalištu u bivšoj Jugoslaviji. Godine 1984. imao je ulogu u filmu Emira Kusturice Otac na službenom putu, koji je dobio Zlatnu palmu za najbolji film godine na filmskom festivalu u Cannes-u.

Nakon što je diplomirao na Akademiji, pojavljuje se u brojnim produkcijama diljem bivše Jugoslavije. Početkom devedesetih, seli u Toronto, Kanada, gdje nastavlja svoj glumački rad, a 2016. dobio je nominaciju Screen Award za najboljeg glumca, za ulogu u filmu Waiting Room. Ostvario je uloge u filmovima, u kojima su igrala velika holivudska imena, Kiefer Sutherland, Angelina Jolie, Kim Basinger, Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Dennis Hopper …” U svojoj profesionalnoj karijeri do sada ostvario je preko 60 uloga.

Značajnije teatarske uloge:

Audicija
Sve mi diraj, očevinu ne
Tri Sestre
Rocka Billy Billy
Šuma
Pivot i priključenje
Razvojni put Bore Šnajdera
Bumbarov Let
Ifigenija u Aulidi
Macedonische Tzusteynde

Značajnije filmske uloge:

Noć strijepnje
Pismo – Glava
Samek
Provincija u pozadini
Veliki talenat
Otac na službenom putu
Azra
Hajde da se volimo 2
Sa 204-272
Voajer
Mirovnjaci
Nakon Alice
Izvan granica
Cube Zero
Left Behind: World at War
Neil
Land of the Dead
Assault on Precinct 13
Citizen Duane
Baterija napaja pače
Skinwalkers
The Sentinel
Stir of Echoes: The Homecoming
Snijeg
Gangster Exchange
Svetište
Waiting Room