Management & Booking

+ 387 (0)62 738 814

Kontakt

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ

20.08.1961. Tuzla

Diplomirao glumu na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, u klasi prof.doc. Emira Kusturice.

U Sarajevu živi i radi od 1982. godine. Nakon diplomiranja radi kao slobodni umjetnik i u profesionalnoj karijeri ostvaruje niz uloga, kako u teatru, tako i na filmu, a za svoj rad u proteklih 25 godina dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja.

Od preko 60 igranih filmova koje je snimio izdvajaju se filmovi koji su nagrađivani na svjetskim festivalima: Otac na službenom putu (Zlatna palma u Cannesu), Grbavica Jasmile Žbanić (Zlatni medvjed u Berlinu), Gori vatra Pjera Žalice (Srebrni leopard u Locarnu), Ljeto u zlatnoj dolini Srđana Vuletića (Grand prix u Rotterdamu).

Za svoje filmske uloge nagrađivan je glavnim nagradama na svjetskim festivalima: Zlatni lav na filmskom festivalu u Veneciji za glavnu ulogu u filmu ”Takva su pravila”( te još 6 internacionalnih nagrada na različitim filmskim festivalima za isti film.), dvije Zlatne arene u Puli za filmove Karaula i Armin, Grand prix za najboljeg glumca na festivalu u Wiesbadenu za ulogu oca u filmu Armin Ognjena Sviličića, Grand prix na Durban film festivalu u Južnoafričkoj republici, nagrada Andrej Tarkovski na istoimenom festivalu u Rusiji u Ivanovu, rodnom mjestu Adreja Tarkovskog, jednog od najvećih reditelja u povijesti filma, koja se smatra nezvaničnim filmskim Oscarom (također za ulogu oca u filmu Armin), četiri nagrade za najboljeg glumca i četiri Grand prixa na četiri festivala u regiji za ulogu Ace u filmu Smrt čoveka na Balkanu Miroslava Mandića, Grand prix na Sopot film festivalu za ulogu poručnika Pašića u filmu Karaula.

Za film ”Takva su pravila”, pored gore navedenih nagrada, u junu 2015.godine, dobio je najveću državnu nagradu iz kulture koju dodjeljuje država Hrvatska, ”Nazorove Nagrade”. Nagradu mu je dodjelio ispred Vlade Republike Hrvatske, Ministar kulture. Pred publikom je za 25 godina teatarskog rada odigrao preko 2000 predstava i za svoj teatarski angažman dobio tri republičke i jednu Saveznu nagradu, u bivšoj  Jugoslaviji.

Značajnije teatarske uloge:

Audicija
U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce
Žaba
Kralj Ubu
Nečastivi na filozofskom fakultetu
Derviš i smrt
Višnjik
Sablasti
Antigona
Don Juan
Lemkinova kuća
Ženidba Mirandolina

Značajnije filmske uloge:

Takva su pravila
Otac na službenom putu
Remake
Gori vatra
Ljeto u zlatnoj dolini
Kod amidže Idriza
Dobro uštimani mrtvaci
Grbavica
Karaula
Put lubenica
Armin
Teško je biti fin
Snijeg
Turneja