Management & Booking

+ 387 (0)62 738 814

Kontakt

ADMIR GLAMOČAK

23.06.1962. Sarajevo

Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1985. godine u klasi profesora Bore Stjepanović. Bio je student prve generacije upisane na Odsjek za glumu. Već u toku školovanja igra neke od zapaženih teatarskih uloga, a osobito je upamćen njegov udio u kultnoj predstavi Otvorene scene Obala – Audicija.

Nakon završenog studija ostaje na Akademiji kao asistent i vremenom napreduje u sve viša zvanja, da bi početkom devedesetih bio imenovan i za dekana Akademije. Za svo to vrijeme nastavlja svoj uspješni rad u pozorištu i na filmu.

Ostvaruje niz odličnih uloga u predstavama poput Kraj igre, Pukovnik ptica, Mjera za mjeru, itd. U nekoliko navrata se okušao i kao reditelj. U Narodnom pozorištu u Sarajevu režirao je San ljetne noći, Bolest mladeži u Kamernom teatru 55, Šta ćemo sad? u Pozorištu mladih i  dr. Za glumačka ostvarenja nagrađivan na festivalima u Jajcu, Zagrebu, Festivalu MESS, Nikšiću…

Režirao je oko trideset predstava u teatrima, a kao reditelj nagrađen je za predstave „ Šta ćemo sad?“, P.M. Sarajevo,  „ Dame biraju“, ALT Teatra Sarajevo u Mostaru i Skopju. Predstave: „Kokoška“, „ Vremenski tunel“, „Buba u uhu“ „ Dame biraju“,… bile su najbolje predstave na Festivalima u Jajcu, Užicu, Skopju… Ipak, najzapaženija je njegova uloga pedagoga. Kao profesor na predmetu Gluma odškolovao je devet klasa uspješnih generacija glumaca, a sa nekoliko generacija studenata glume, radio je kao nastavnik na predmetima Pokret i Igre. Predavao je glumu studentima Režije i Dramaturgije na ASU Sarajevo, te studentima solo pjevanja na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

Sa podjednakim glumačkim angažmanom igra i u profesionalnim produkcijama i u ispitnim predstavama na ASU. Kao glumac igrao u predstavama od klasičnog do modernog dramskog repertoara u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Francuskoj… Radi kao profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Gluma.

Značajnije teatarske uloge:

Audicija
Otelo
Umri muški
San ljetnje noći
Kraj igre
Čekajući Godoa
Revizor
Ugursuz
Brašno u venama
Dantonova smrt
Pukovnik ptica

Značajnije filmske uloge:

Nastojanje
Put na mjesec
10 minuta
Lud, zbunjen, normalan
Viza za budućnost
Dobro uštimani mrtvaci
Ljeto u zlatnoj dolini
Gori vatra
Jours tranquilles à Sarajevo
Sjever je poludio
Remake
Prvo smrtno iskustvo
Savršeni krug
Neočekivana šetnja
(A)torzija